Assalammualaikum
Sambal hitam belimbing buluh orang Perak. Agak - agak orang Pahang marah ke idak? Hehehehe
Resepi korang boleh tengok kat Sambal Hitam Pahang.
Sekarang musim berbuah belimbing buluh kot. Belakang pejabat awak ni ada sepokok belimbing buluh, memang banyaklah buahnya. Tak berhenti berbuah, subur sungguh. Rasa geram pula tengok buahnya yang lebat. Sebab itulah, terajin pula nak buat sambal hitam. Sayang sebenarnya, buahnya jatuh macam tu je. Sebab buah belimbing buluh ni tak tahan lama. Belimbung buluh ni juga, awak buat basuh ikan je, kalau dah terlampau banyak sangat.
12 comments:
Serius ni makanan fav Nadia. Nadia suka gilaaa!!!
wah..nampak sedap. nie yg buat nasi bertambah ni..
kecur ailio..hehe..
sy pun suka. Sedap makan dengan nasi panas2.. Tak ada lauk lain pun tak pa dah.hehehe
Haah..makan dengan nasi panas2 memang bertambah lah...
heheheh...Boleh try buat, mudah je...Tapi tulah, belimbing buluh tu berbuah ikut musim kot...Time musim boleh lah buat...
saya jarang makan sambal hitam, tpi dulu housemate selalu bawak. saya rasa itulah sambal hitam yg paling sedap pernah saya makan. sedaaap
Bila letak belimbing buluh jadi makin sedap ada rasa masam-masam
Sedapkan....hehehe
Ha'ah betul tu..Makan pula dengan nasi penas..memang padu
wah.. sedapnya sambal hitam ini..
Kalau makan dengan nasi panas..lagi padu
Post a Comment