Ni cerita weekend lepas sebenarnya.
Tapi masih tak basi lagi nak diceritakan.
Kalau ada yang sudi baca dan komen memang terharu sangat - sangat.
Okay hari Ahad hari tu my husband nak makan ayam bakar.
So, awak pun google resepi
Memandangkan resepi google banyak renyah, awak buat resepi sendiri ja.....
Janji dapat makan .
Ayam pun bawa keluar jam 11.00 pagi masih beku dan melampau kerasnya. Nak mula masak kul berapa pun tak tau.
Awak sediakan bahan - bahan untuk perapan. Awak main campak je. Sebab resepi ikut suka hati.
Resepi ni untk 4 ketul ayam
Bahan - Bahan Perapan
1.Bawang besar 3 biji
2.Bawang putih 4 biji
3.Halia setengah inci
4.Serai 2 batang
5.Lengkuas (
6.Garam
7.Gula
8.Rempah
9.Cili Blend (2 sudu)
Cara - Cara
1.Blender semua bahan - bahan (1-5) then gaulkan dengan ayam dan bahan - bahan (6-8)
2.Perap dalam sejam dua. (
Ayam yang dah diperap
Lama pula nak menunggu masaknya. Tahap kesabaran dah senipis bawang. Awak bukan boleh lapar, Kalau lapar mulalah nak jadi macam singa betina.
Sementara menunggu ayam tu masak. Awak minta tolong husband buatkan air asam yang super sedap. Tak dinafikan memang sedap air asamnya. (Awak je kekadang tu malas nak mengaku bila husband tanya)
Ini rupanya bila dah siap...
Dalam hati kenapa tak ada hangit - hangit macam kita bakar kat dapur arang tu...
Tapi bila memikirkan perut lagi menguasai segalanya pada hari tu...Awak terus je makan tanpa banyak songeh. Ni idea husband la guna oven.
Kalau ikutkan awak, awak nak masak guna pemanggang api jenama IKAN tu je....
Apa lagi jom la serbu makan.
Rasa boleh tahanlah.Hahahahaha
2 comments:
Mcm sedap aje ayam bakar tak hangus ni...hihi
Boleh lah dik kalau nak makan sendiri...hihihi
Hangus rupanya..Jenuh duk fikir untuk perkataan 'hangit'..hahahahah
Post a Comment