expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass>

Rabu, 27 September 2017

KISAH TAPAI PULUT YANG MERAJUK

Assalammualaikum

Setelah beberapa minggu awak tidak mengupdate entri disini.
Tibalah hari ini dengan kerajinan yang senipis kulit bawang.

Awak nak ceritakan kisah tapai pulut.
Rasanya semua pernah makan tapai kan.
Awak memang suka makan tapai pulut ni. Mak dan nenek awak memang selalu buat time nak raya bagi menjamu tetamu - tetamu yang datang.


Tapai pulut original guna pewarna pandan yang asli......
Manis dan sangat sedap okay

Alkisahnya...
Minggu lepas mak awak ada buat tapai ni atas permintaan ayah awak sebanyak 1kg pulut.
Then tunggu dua tiga hari baru boleh makan.
Memang sedap sangat - sangat seperti gambar di atas.
Rasa sedikit sangat 1kg tu, sebabnya mak awak ni jenis bagi - bagi kat jiran rasa sekali.

Then, ayah awak p beli lagi 2kg pulut untuk buat tapai lagi.
Okay, masa tengah kepal - kepal pulut tu, mak awak sambil bercerita dekat adik bongsu awak yang tapai ni mudah merajuk rupanya.
Adik awak buat muka tak percaya..
Boleh pula dia jerit nama tapaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kuat - kuat dekat tapai yang tengah mak awak kepal - kepal tu.
mak awak marah lah, 'kenapa buat macam tu?" Katanya nak tengok tapai ni merajuk ke tak...
hahahahahahahahaha

Lepas 2 hari berlalu kitaorang pun pakat rasa tapai kali kedua yang mak awak buat.
Serius wei, langsung tak manis, tawar je...2kg kut siapa yang nak makan banyak - banyak macam tu. Kami adik - beradik semua salahkan adik awak sebab dia lah tapai tu merajukkkk

sekiannnn,

P/S : Tak reti nak olah cerita



Rabu, 23 Ogos 2017

PROGRAM 4F (FRUIT, FLOWER & FOOD FIESTA) DI RTC GOPENG

Assalammualaikum

Okay sempena nak menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 60 tahun. FAMA Negeri Perak telah membuat satu event bagi memeriahkan lagi Hari Kemerdekaan pada tahun ini. Awak sekadar nak mempromosikan program ni saja dan ingin menjemput semua warga Malaysia terutamanya orang - orang Perak, Moh le kome datang beramai - ramai untuk memeriahkan program ini. Tanpa pengunjung yang datang memang tak kan menjadi program seperti ini. 

Program ini berlangsung pada 24 Ogos - 27 Ogos 2017 di RTC Gopeng. Macam - macam aktiviti dan jualan akan berlangsung sepanjang program tersebut. Terutamanya jualan buah - buahan, bunga - buangaan pelbagai spesis, tumbuh - tumbuhan termasuk herba dan pelbagai makanan akan dijual.


Fruit on fire juga akan berlangsung dengan pelbagai buah seperti kepala pandan, Durian , Jagung , nenas, pisang nipah sabah dan cempedak.
Jualan Pisang & Cempedak goreng kawah Krup - krup. Ini bahagian awak.. Sesiapa yang nak rasa keenakan dan kerangupan pisang & cempedak gorang krup - krup boleh la berkunjung ke program ini.


P/S : Jemputlah kome datang beramai - ramai



Jumaat, 18 Ogos 2017

PERTAMA KALI BUAT KUAH DURIAN

Assalammualaikum

Oit...
Rasanya lebih kurang 2 minggu awak dah tak update entry kat sini.
Nak menjenguk sini pun teramat busy dengan tugas - tugas harian.

Okaylah...
Malam tadi awak try nak buat kuah durian.
Memandangkan durian ada sebiji je, itupun orang yang bagi..
Tanpa membuat kekecohan dan perebutan antara kami anak beranak, hubby suggest untuk buat kuah durian je.
Awak tersenyap seketika, then terus ambil telefon untuk google resepi yang sesimplenya.
Awak main terjah je mana - mana resepi.
Makanya terhasil lah Kuah Durian by Mala.....
Not bad lah.


Masa ni awak campurkan je isi durian
santan sekotak, gula 2 senduk, then masukkan daun pandan yang disimpul.

 Taraaaaaaa
Siap pun kuah durian awak

Awak dari kecik lagi dah makan kuah durian dengan pulut.
Hubby ikutkan je.
Sebab dia dah malas keluar nak beli roti potong - potong.






Jumaat, 4 Ogos 2017

SOTONG SUMBAT TELUR

Assalammualaikum

Sambungan weekend yang lepas. Kerja kami anak - beranak duk makan siang dan malam. Kalau boleh selagi tak pejam mata selagi tu koje makan aje...Entri makan dan makan part 1 duk cerita pasal makan. Entry makan dan makan part 2 nanti lah awak story.
 
Memandangkan telur sampai 4 biji awak pecahkan, terlebih lah pula, resepi asal 2 biji je. Bertapa tamaknya awak..huhuhuh
Akibatnya jenuh duk sumbat - sumbat je telur tu. Selebihnya, awak simpan dalam peti sejuk dan akhirnya kesampah juga.


Masa ni dalam kuali lagi tangan dah tak sabar - sabar nak snap..

Dah masak awak pun masukkan di dalam bekas dan potong macam dalam gambar google tu

Biasalah awak mesti akan post di dalam Ig.
So, ramailah yang akan tanyakan resepi


 

TURN TO 3 SERIES

Assalammualaikum

Okay..
Awak nak habak ni, semalam genaplah umur awak yang ke-30 tahun.
Dah jadi pangkat makcik - makcik dah ni.
Tak kisah lah, makcik pun makcik lah..tetap comel ye dak...hihihi

Al-kisah semalam my husband dan rakan - rakan pejabat telah buat satu kejutan untuk my birthday.
Tak adalah nak terkejut sangat pun, cuma terharu sangat - sangat.
Ingatkan tak ada siapa peduli.
Rupanya dioarang plan pergi pekan senyap - senyap then beli kek.
Majlis buat simple habis lah..
Ini pun dah memadai bagi awak...Memang terharu giler.
Thanks my husband dan Officemate.
Taknak taip panjang - panjang, awak tau je hampa pun macam awak malas nak bacakan....

Kek aiskrim ikut tekak my husband sebenarnya..bukan ikut tekak awak..entah apa - apa..

P/S : Semoga awak dapat menjadi isteri dan ibu yang baik & juga lebih matang dalam menjalani kehidupan sehari - harian.
 


Isnin, 31 Julai 2017

ENTRY MAKAN DAN MAKAN PART 1

Assalammualaikum

Alahai mod kelaut betul hari ni.
Macam - macam hal berlaku.
Dengan internet problem dari pagi sampai ke petang. Semua kerja tergendala.
Sekarang baru nak okay internetnya, itu pun macam siput je. Stress betul la.

Awak biasalah mukadimah mesti tak ada kena mengena dengan tajuk entri.huhuhu
Okay awak nak cerita weekend yang awak lalui. 
Kami anak - beranak hanya spend time dirumah sambil tengok TV dan juga memasak bersama - sama. Memandangkan cuaca yang sangat panas memang kami buat aktiviti duduk dirumah jelah. Awak tau anak awak bosan sangat - sangat.

So nak hilangkan rasa bosan anak dara awak tu. Awak join dia bermain bersama, main makeup - makeup, mewarna, tengok youtube frozen (asyik ulang je, tetap awak layankan) dan masak.
Masak ni memang masak betul okay, awk ajar anak awak cara potong bawang dan kacau telur. Buat permulaan ni memang awak bagi dia goreng telur je dulu dengan pemantauan awak. Bukan main lagi anak dara awak tu takutkan minyak merecit kat dia.

Nampak tak telur dadar yang digoreng oleh anak awak.

Tomyam ni pula my husband awak yang masak
Not bad lah.

Ayam masak kicap di hari Sabtu.

Zingger Duoble Burger


Malamnya pula kitaorang layan KFC, request dari anak awak sendiri

Dari pagi sampai ke malam makan ayam je....

P/S : Sebenarnya awak dah kehabisan idea nak buat entry apa. Tunggu sambungan kedua ye...hahahahaha..Jangan nak kecam sangat






Jumaat, 28 Julai 2017

BUAH BERRY

Assalammualaikum

Buah berry.
Awak memang dah lama tahu kewujudan buah ni.
Tapi sejujurnya awak tak tahu pokon buah ni macam mana.
Lagi pun buah ni bukan lah menarik minat untuk awak makan.
Rasanya masam - masam manis.
Masa ni awak tengah melawat mak sedara awak di Kg. Air Putih, Perak
Memang teruja sangat memetik buah ni.
Anak awak pula petik sambil makan.
Berry ni juga boleh buat jem, makan dengan roti

Berry yang dah masak bewarna hitam.

Awak nampak macam ulat bulu je...hihihi


Khamis, 27 Julai 2017

SAMBAL KERANG VS IKAN TAMBAN

Assalammualaikum...

Semalam awak masak sambal kerang dan ikan tamban goreng bersama bawang dan cili padi. Sambal kerang tu memang permintaan dari diri sendiri. Memang dah lama sangat nak makan kerang. Asalnya awak nak buat rendang kerang, tapi memandangkan lengkuas tak ada dirumah, makanya bertukar menu kepada sambal. Bahan yang mana ada didalam peti sejuk sahaja awak masak. Awak pernah juga buat entry Rendang Kerang suatu masa dahulu. So, dapat bayangkan tak bertapa lamanya awak tak pernah masak kerang semenjak hari itu.

Sambal Kerangnya....

Ikan tamban goreng ni pula permintaan dari my husband..

P/S : Rasa puas bila dapat masak sendiri, nak tambah banyak kali pun tak pe...hahahahahah


Rabu, 26 Julai 2017

WORDLESS WEDNESDAY ~~BRIDESMAID ADIK - BERADIK~~

Assalammualaikum

Family is not an important thing, but it is a everything.

Isnin, 24 Julai 2017

PULUT DURIAN

Assalammualaikum


Rasa puas dapat makan
Walaupun sekarang dah banyak jual di gerai - gerai
Rasanya dah fomous pulut durian ni.
Hari ini, lepas meeting awak yang sebenarnya request untuk makan pulut durian ni.
So, bos pun cakap okay,
Semua rasa suka, walaupun ada sesetangah yang tak makan pulut durian ni.
Itu jelah entry yang awak nak buat hari ini..

P/S : Karang sambung makan lagi..hahahaha



Rabu, 19 Julai 2017

TOMATO BLENDED UNTUK RAWATAN MUKA

Assalammualaikum

Sejak dua menjak ni jerawat awak makin menjadi - jadi.
Macam dilanda tsunami.
Nak kata pemakanan awak makan benda yang sama je .
Jenuh duk fikir..

Bagi awak sebiji jerawat pun boleh menjatuhkan keyakinan awak untuk berhadapan dengan orang ramai. Inikan pula jerawat bersepah dimuka. Memang tension sangat - sangat.
So, memang banyak kali juga awak lepaskan peluang untuk menghadiri Open House dan juga Majlis Perkahwinan.
Bergambar pun nak guna camera 360..Hahahahahaha
Ada perangai macam awak tak????

So, masa awak tengh online di Facebook awak ada terbaca seorang remaja memiliki kulit cerah dan flawes tanpa menggunakan produk - produk kecantikan yang bersepah jual di luar sana.
Hanya menggunakan 2 biji buah tomato sahaja.
Tapi kena konsisten la menggunakannya. Bukannya hangat - hangat tahi ayam je. Kena rajin untuk mendapatkan hasil yang baik.
Awak pun try buat. Dah 3 hari awak duk tenyeh kat muka sebelum nak tidur
Alhamdulillah setakat ini masih rajin lagi nak menenyeh..Hehehehehe

Bahan - bahan
2 biji tomato dibasuh bersih

Cara - Cara
Blende 2 biji tomato yang dihiris 4 tanpa air
Then masukkan ke dalam bekas kiub untuk disejuk bekukan

Awak sejukkan dalam ni je. Sebab senang untuk guna 1 hari 1 kiub
Ikut kreativiti sendiri la kan mana yang mudah...


Selasa, 18 Julai 2017

AYAM BAKAR KE TUUUUU

Assalammualaikum

Ni cerita weekend lepas sebenarnya.
Tapi masih tak basi lagi nak diceritakan.
Kalau ada yang sudi baca dan komen memang terharu sangat - sangat.

Okay hari Ahad hari tu my husband nak makan ayam bakar.
So, awak pun google resepi
Memandangkan resepi google banyak renyah, awak buat resepi sendiri ja.....
Janji dapat makan .
Ayam pun bawa keluar jam 11.00 pagi masih beku dan melampau kerasnya. Nak mula masak kul berapa pun tak tau.
Awak sediakan bahan - bahan untuk perapan. Awak main campak je. Sebab resepi ikut suka hati.
Resepi ni untk 4 ketul ayam

Bahan - Bahan Perapan
1.Bawang besar 3 biji
2.Bawang putih 4 biji
3.Halia setengah inci
4.Serai 2 batang
5.Lengkuas (Awak tak letak sebab tak ada lengkuas kat rumah)
6.Garam
7.Gula
8.Rempah
9.Cili Blend (2 sudu)

Cara - Cara
1.Blender semua bahan - bahan (1-5) then gaulkan dengan ayam dan bahan - bahan (6-8)
2.Perap dalam sejam dua. (Awak peram tak sampai sejam sebab perut dah berbunyi)

Ayam yang dah diperap

Lama pula nak menunggu masaknya. Tahap kesabaran dah senipis bawang. Awak bukan boleh lapar, Kalau lapar mulalah nak jadi macam singa betina.

Sementara menunggu ayam tu masak. Awak minta tolong husband buatkan air asam yang super sedap. Tak dinafikan memang sedap air asamnya. (Awak je kekadang tu malas nak mengaku bila husband tanya)

Ini rupanya bila dah siap...
Dalam hati kenapa tak ada hangit - hangit macam kita bakar kat dapur arang tu...
Tapi bila memikirkan perut lagi menguasai segalanya pada hari tu...Awak terus je makan tanpa banyak songeh. Ni idea husband la guna oven.
Kalau ikutkan awak, awak nak masak guna pemanggang api jenama IKAN tu je....

Apa lagi jom la serbu makan.
Rasa boleh tahanlah.Hahahahaha









Isnin, 17 Julai 2017

PONDOK KECIL & LABU AIR SAYUNG

Assalammualaikum
Selamat pagi semua.
Awak kalau boleh tiap - tiap hari nak update blog.
Tapi kengkangan masa dan juga idea membuatkan awak terbantut nak update.
Kalau perasan awak selalu update beserta gambar..hihi

Okay kita berbalik kepada tajuk sebenar...
Awak nak cerita sedikit la..
Dihadapan rumah mak ayah awak ada sebuah pondok yang dibina pada bulan Ramadan 2017. Baru lagi sebenarnya. Ayah dan adik lelaki awak yang bertungkus - lumus menyiapkannya sebelum raya. Memang tak sia - sia, sebabnya ramai yang datang kerumah awak semasa raya hari tu diaorang melepak dipondok itu sahaja sambil menikmati juadah raya dan suasana kampung yang sebenar.
So, dipendekkan cerita dipondok ni la tempat kami adik - beradik untuk melepak diwaktu petang.
Kalau nak tidur pun boleh sebab siap ada kipas bagai.
Bila kami anak - beranak balik ke kampung pasti anak awak akan ajak lepak di situ.
Sebab dia akan bawa permainan masak - masak dia untuk bermain pondok - pondok. Biasalah anak perempuan kan.


Ditepi - tepi pondok tu adalah emak awak tanam pokok labu air.
Yang uniknya buah labu air tu semua berbentuk labu sayung.



Anak dara awak siap bergambar la disini.

Anak awak kalau part bergambar memang gedik sikit.







Rabu, 12 Julai 2017

SEPETEANG BERSAMA DI PANTAI ROCK @ BAN PECAH TANJUNG PIANDANG, PERAK

Assalammualaikum

Weekend tadi awak bersama suami dan anak pergi mengambil angin petang di Ban Pecah, Tanjung Piandang. Sambil melihat keindahan pantai kami makan cucur udang di gerai berdekatan dengan pantai tersebut. Anak pula dah tak sabar nak bermain pasir di tepi pantai, nasib dia tak minta untuk mandi di situ, kalau tak memang haru la..Sebabnya plan nak mengambil angin sahaja bukan nak bermandi - manda disitu.



Menurut cerita lisan penduduk tempatan, kononya sumpahan seorang anak yatim piatu telah menukar wajah sawah yang subur menjadi laut. Apakah benar cerita ini? Boleh ikuti kisahnya disini.

Dah alang - alang petang disitu kami pun tunggu matahari terbenam...
Subhanallah memang cantik sangat




Anak bukan main lagi seronoknya.. Awak biarkan je dia main pasir pantai tu.





Selfie sendiri je..sebab husband dan anak sibuk dengan pantai depa


Minta tolong anak dara awak yang snapkan..
Dah boleh diharap..heheheheh







Jumaat, 7 Julai 2017

JERUK ASAM PELAM

Assalammualaikum

Semalam awak ada interview di Ipoh.
Aduh, semua soalan awak macam teragak - agak nak jawab dari panel.
Menyesal pula tak study dulu sebelum tu.
Okay benda dah lepas, tak payah nak diingat. Lagipun awak memang dah tawar hati sebenarnya nak pergi interview tu. Just nak cari pengalaman saja.

Okay..
Untuk mengubati hati yang rasa tawar bagi sesi temuduga semalam awak pun buat lah jeruk asam pelam. Dari pelam tu buruk terbuang tak ada siapa yang nak makan. Awak buat jeruk asam pelam ada juga yang akan makan nanti. Terutamanya anak awak. Belum siap lagi dia dh minta nak makan. Haru betul.

Mil awak cakap pelam ni namanya pelam Apple India..


Dah siap dipotong - potong
Sakit betil tangan sebabnya biji dalamnya dah keras.


Dapat dua balang kecil
satu balang rezeki untuk rakan - rakan pejabat pagi ni.

P/S : Tengahari boleh makan sambil tengok movie....




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails