expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass>

Jumaat, 23 Jun 2017

BISKUT RAYA PART 3

Assalammualaikum

Selamat Pagi
Tinggal 2 hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri
Mod raya awak dari minggu lepas lagi dah datang.
Apa - apa pun awak ucapkan selamat pulang ke kampung
Berhati - hati di jalan raya, ingatlah orang yang tersayang..

So, malam tadi last buat biskut raya.
Aduh..awak cakap kat adik awak, ni biskut last kan...lepas ni tak ada dah kan...
Memang letih...hahahah, Tapi memang berbaloi lah dapat buat biskut raya sendiri.
Jimat sangat - sangat.......
Sebelum ni juga awak dah buat Biskut raya Part 1 & Part 2

Biskut Tart Nenas

Jem nenas ni mak awak buat sendiri.....So, tak payah risau dengan kehalalnya...

Biskut Almond London

Leceh sikit biskut ni tang nak letak coklatnya tu...duk ulang - alik masak coklat je......

Semperit Kuning (Tradisional)

Semperit ni request dari abah
Sempena Hari Bapa hari tu di suruh kitaorang adik - beradik buat biskut ni..
katanya biskut awal & akhir
Mana tak nya...Biskut ni confirm akan akhir sekali habis..hahahahah

P/S : Kira - kira balik dalam 9 jenis juga la biskut raya yang awak dah buat bersama adik & mak awak






Rabu, 21 Jun 2017

HASIL BERCUCUK TANAM DI BELAKANG PEJABAT

Assalammualaikum
Awak baru berpindah di pejabat baru pada tahun lepas bulan September. Ini adalah kerana untuk mengeratkan hubungan suami isteri yang dah lama hidup PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh). Selama 6 tahun awak PJJ bersama suami. 

So, di pejabat baru ni ada tanah yang luas di belakang pejabat. Pekebun yang diupah memang rajin menanam pelbagai pokok buah - buahan dan juga ulam - ulaman. First datang sini memang teruja sangat. Kalau nak makan ulam, petik je then terus makan, memang segar ko..

Petola air, cili, kacang kelisa
Seronok petik je..bukan nak makan sangat pun...


Baru petik pagi ni.
cadangnya nak buat sambal itam
Insyaallah, tengok pada kerajinan









Selasa, 20 Jun 2017

MEMOHON MAAF

Assalammualaikum

Waktu rehat sekarang ni.
Mata tak ada pula mengantuk, selalunya time macam ni memang awak cari port nak tidur je di dalam surau..

So, dengan kesempatan ini awak nak memohon maaf kepada semua bloger samada yang kenal atau pun tidak untuk memohon maaf sepuluh jari atas apa - apa sahaja kesalahan, kesilapan, terlanjur kata, terguris perasaan sesiapa sahaja. Selamat Hari RayaAidilfitri Maaf Zahir & Batin.

Awak siap creat picture raya lagi...punyalah excited

Dah siap - siapkan untuk insan - insan yang terpilih...

P/S : Awak memang suka ucap hari raya awal - awal..Nanti tak ada lah nak kalut....


Isnin, 19 Jun 2017

BISKUT RAYA PART 2

Assalammualaikum
Banyak ke korang buat biskut raya tahun ni.
Tahun ni memang awak buat je.
Tahun - tahun sudah memang biskut tunjuk je.

So, weekend tadi awak bersama adik awak telah buat 3 jenis biskut.
Sebelum ni dah buat 2 jenis Biskut Raya

Biskut makmur
Awak olah sikit dari resepi asal (semua resepi awak ambil di facebook)
iaitu awak gaulkan sekali kacang bersama gula kastor menjadi doh.
So, tak payah nak risaulah kan, setiap gigitan pasti akan merasa kacangnya...hihihi

Biskut Makmur yang dah siap di salut dengan susu tepung + gula icing
Awak dah rasa, memang puas hatilah, rasa pun sedap..hahahahah

Semperit Susu
Biskut ni memang wajib ada di rumah mak awak setiap tahun
Jenuh praktice bagi kecik molek, emak awak duk komplen jangan besar - besar bunganya...

Biskut Semperit Susu yang dah siap dibakar

Nestle Cornflex Bersusu
Biskut yang paling senang...






SAMBAL UDANG PUTAT

Assalammualaikum

Lagi beberapa hari lagi kita akan menyambut hari kemenangan bagi umat islam iaitu Hari raya Aidilfitri. Persiapan awak untuk menyambut hari raya pada tahun ini adalah ala kadar sahaja memandangkan ekonomi keluarga awak masih tidak mengizinkan untuk berbelanja lebih.

Tiap - tiap hari juga awak akan memikirkan menu untuk beriftar. Aduhai memang jem kepala otak memikirkan menu untuk berbuka. Nak membeli di bazaar ramadhan rasanya semua menu tak berkenan di hati. Bukan nak kondem ke apa, tapi kalau hari first puasa maybe awak akan teruja nak membeli.

Putat bersama udang

Family awak memang tak pernah makan sambal udang bersama putat ni. Kalau sambal udang bersama petai tu memang dah selalu sangat.
Memandangkan ramai adik - beradik awak yang tak reti nak makan petai so awak pun bagitahu putat ni rasanya pun macam petai cuma tak ada bau. Semua buat muka tak mau makan.
Awak paksa juga diaorang makan, makanya semua pakat suka....hahahahahahaha
Resepi ni MIL awak yang ajarkan, kalau nak masak sambal udang putat kena ambil buah putat yang muda sahaja baru sedap dan rangup.

Sambal udang putat yang dah siap dimasak.








Rabu, 14 Jun 2017

WORDLESS WEDNESDAY ~~RENDANG AYAM TERLEBIH CILI BOHH~~

Assalammualaikum.


Nah!!!
Terlajak cili bohh koo..
Nasib sedap...




Selasa, 13 Jun 2017

~~BISKUT RAYA~~

Assalammualaikum

Lagi 2 minggu kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri
Selalunya waktu - waktu terdekat macam ni awak dan housemate mesti akan shopping biskut raya di Ekspo Teluk Intan, ala..kat Menara Condong tu.
Harga biskut - biskut memang murah dan banyak pilihan. Tapi sekarang tak dapatlah nak shopping kat situ lagi. Rindunya moment tu.
Bawa balik kampung penuh bonet kereta dengan biskut raya untuk mak dan MIL.

Semalam awak dan adik-adik decided nak buat biskut raya sendiri je.
Memandangkan ekonomi kitaorang sekarang cukup - cukup makan kitaorang pun bajet buat sendiri.
So, Semalam terhasil lah 2 jenis biskut mengikut resepi di dalam google.

Pertama - Biskut Cornflakes Rangup

Jenuh menggentel

Awak olah sikit masukkan dalam cup kertas bagi berseni sikit

Alhamdulillah...Dapat 2 balang besar.
Memang puas hati buat sendiri..

Kedua - Biskut Jejari Oat

Sebelum disalut dengan susu tepung + Gula Icing


Biskut jejari oat yang dah siap disalut

P/S : Memang puas hati lah bila buat sendiri....





IFTAR STEAMBOAT & BBQ PARIT BUNTAR

Assalammualaikum..
Selamat pagi..

Okay.
Semalam awak bersama keluarga kecil awak dan juga MIL berbuka bersama - sama di Special Steamboat & BBQ di Parit Buntar. Berdekatan dengan Pusat Bandar Parit Buntar dan bersebelahan dengan TM Point.
Awak memang tak berapa suka sangat bila diajak untuk bersteamboat. Sebabnya kalau nak bersteamboat memerlukan kesabaran yang tinggi. Kesabaran awak pula memang senipis kulit bawang...Hahahahahaha
Memandangkan husband dan ajak dan MIL pun teringin nak makan kat situ. Awak ikutkan sahaja.

Waktu berbuka lagi setengah jam. Aktiviti steamboat dan bermula. Anak awak dah tak sabar nak makan. Awak telan liur je time ni.

Penuh kesabaran awak memasaknya..


Semalam orang tak ramai yang makan kat situ. Jadi kami makan dengan senang - lenang dan tak adalah nak berebut - rebut sangat. Memang santai je semalam. Menu pun banyak. Memang berpuas hatilah.









Selasa, 6 Jun 2017

TERLEBIH FILTER

Assalammualaikum

Kerja dah settle
So, kerja awak online jelah diwaktu - waktu macam ni.
Sebenarnya tak ada sangat nak dibebelkan pun.

Okay,
Awak nak habak sat mengenai set skincare yang awak dah guna selama seminggu
Memang best...
Kulit muka jadi lembut sangat - sangat.
Parut kat muka juga makin pudar.
Untuk pengetahuan semua, kulit awak ni memang agak sensitif
Tapi selama seminggu penggunaan Hada Labo ni Alhamdulillah jerawat pun susah nak naik.

Sementara tunggu En. Shuben siap awak berselfie la dulu

Selepas seminggu penggunaan Hada Labo

P/S : Harap - harap set skincare ni memang serasilah dengan kulit awak.


SAMPAI HATI ANAK

Assalammualaikum
Selamat pagi semua.

Ramadhan yang ke - 11.
Semoga kita menjadi insan yang terpilih di Malam Lailatul Qadar pada tahun ini.

Okay..
Awak nak throwback kisah semalam
Semalam awak ada beli Durian Crepe
Rasa teringin sangat - sangat nak makan
Warnanya pula memang memukau
Padahal selama ini tak ada pun nak makan sangat
Memang mengada betul anak tekak awak ni.


Then awak letak la dalam peti sejuk.
Masa berbuka dah kenyang makan nasi, tak ada pula awak teringin nak makan
Okay, dalam hati makan waktu tengah malam sikitlah

Buka - buka peti sejuk cari durian crepe tinggal pinggan je lagi
Anak awak makan perabis semuanya..HUHUHUHUHU
Nak cari batu belah batu bertangkuplah macam ni.
Baba kata esok beli lain jelah.......
Anak oh anak oiiii!!!!!

P/S : Nasib anak yang perabis kan..Kalau baba, memang tarik muka 14 dah...HAHAHAHAH





Isnin, 5 Jun 2017

~~~SAMBAL IKAN SEPAT~~~

Assalammualaikum

Rasa cepat sangat masa berlalu.
Hari ini adalah  hari yang ke-10 umat islam menunaikan ibadah puasa.

Sepat masak cabai a.k.a Sambal ikan sepat

Menu berbuka semalam. Dah lama juga tak makan ikan sepat ni. Walaupun duduk kampung tapi kitaorang susah juga nak dapat makan ikan ni setiap hari. Tunggu musim menuai padi atau air kering baru ikan ni banyak. 
Ini pun kawan adik pergi menangkoi. So, adik awak pun beli dengan kawan dia tu. mahal juga rasanya. 1 kg RM 25.00
Tapi memang puas hatilah dapat makan ikan ni..

Murtabak Pisang Emas

Semalam juga mak awak buatkan murtabak pisang emas untuk tambahan berbuka.
Sebelum ni mak awak ada juga buat murtabak nangka madu. Buat sendiri memang puas hatilah.

P/S : Dah tak tahu nak masak apa untuk berbuka hari ini.???


Selasa, 30 Mei 2017

~~~HADA LABO SKINCARE~~~

Assalammualaikum
Selamat Pagi


Awak tengah mencari - cari produk skincare yang sesuai dengan awak buat masa ni.
Tambahan pula raya dah nak dekat, of course la awak nak juga nampak cantik dengan kulit cerah bebas dari parut dan jerawat.

So awak pun risik - risiklah daripada pelajar praktikal di pejabat awak ni, sebabnya kulit dia memang cantik. Tak payah nak tempek makeup tebal pun kulit dia still nampak cantik.
So, dia suggestkan untuk guna set trial Hada Labo Skincare

Set Trial
1. Pencuci
2.Toner
3. Moisturizer

Set skincare ini adalah dari Jepun ko. Harga memang mampu miliklah,  iaitu set trial baru RM 23.50. Then boleh didapati di Watson. Baunya pula tak adalah wangi sangat tapi bila guna pencucinya tu memang segar dan menyenangkan lah. Rasa best je.

P/S : Awak baru nak cuba. So, doakan awak akan berterusan menggunakan produk ni ye. Kalau korang pernah guna set skincare ni. Cer korang komen sikit  :)

Isnin, 29 Mei 2017

JAMUAN SAMBUT RAMADHAN & PELAJAR PRAKTIKAL LAST DAY

Assalammualaikum
Selamat Pagi

Selamat Berpuasa yang ke - 3 hari
Entri ni saja nak throwback balik
Asalnya memang nak buat entri hari khamis lepas selepas jamuan. Tapi memandangkan kesibukan kerja - kerja pejabat awak tangguhkan lah sehingga ke hari ini.

Pejam  celik - pejam celik dah 4 bulan budak praktikal di pejabat awak ni. Rasa macam baru je lagi dan hari ini ada seorang lagi pelajar melaporkan diri untuk praktikal disini. 
Rasa malas pulak nak menaip panjang - panjang bulan puasa ni..hahahahaha

Awak hidangkan gambar sekitar majlis hari tu jelah...

Aktiviti bakar - membakar ayam & ikan keli

Nampak tak puding tu.. Awak yang buat

Ayam bakar & keli bakar

Air asam dari air tangan my husband.....

P/S : Rasa Nak bakar - membakar juga hari ni..nak minta en.shuben buatkan air asam lah




Khamis, 25 Mei 2017

PUDING BISKUT MAYAT @ BISKUT HUP SENG

Assalammualaikum
Selamat pagi 

Hari ini ada sedikit jamuan kat pejabat awak, iaitu jamuan menyambut Ramadhan dan juga untuk pelajat praktikal yang akan menamatkan sesi praktikal di pejabat awak ni.

Bos bagi arahan melalui aplikasi whatsup tugas - tugas yang perlu dibuat pada hari ini. Semua menu akan dimasak oleh rakan - rakan pejabat. So, hari ni macam busy sikitlah. Tu sebab pagi - pagi lagi awak dah buat entri sebelum nak memulakan tugas untuk  menghidang menu dan membuat persiapan bagi majlis hari ini. Sebenarnya waktu majlis awak pun tak tahu.heheheheh

Malam tadi awak pun buat la puding biskut mayat @ biskut hup seng. Puding ni memang mudah sangat nak membuatnya. Dan awak juga telah dibantu oleh anak awak. Aduh....memang haru betul. 

Proses mengukus

Dah siap..
Tak sampai 10 minit masaknya anak awak dah minta nak makan.

P/S : Awak buat 2 biji puding ni. 1 biji terpaksa tinggal kat rumah sebabnya anak awak dah cop untuk dia sorang je katanya..Alahai anak oiii






Rabu, 24 Mei 2017

MURTABAK NANGKA MADU

Assalammualaikum
Selamat tengahari blogger

Semalam balik dari kerja mak awak tengah buat murtabak nangka madu
Dari depan rumah dah ada bau semerbak.
Kebetulan pula perut tengah lapar.
Sedapnya murtabak nangka madu. Dah lama tak makan.

Murtabak nangka ni sebenarnya adalah makanan orang - orang banjar.
Dulu mak awak selalu juga buat murtabak pisang emas.
Ikut kepada buah yang adalah time tu.
Sekarang musim buah nangka, so dapatlah makan murtabak nangka

Saja nak test kamera handphone baru.

Kalau nak resepi murtabak kena google la sendiri, sebabnya awak tukang makan ja...huhuhuhu


Selasa, 23 Mei 2017

~~~HUAWEI P10~~~

Assalammualaikum
Selamat petang semua

Dah waktu nak balik baru la terhegeh - hegeh nak buat entri
Sebenarnya tak ada apa pun yang nak dibebelkan pada petang ni.
Sesaja nak menaip.

Husband awak  dua tiga hari ni asyik sebut handphone je
Dia memang dah berkenan sangat dengan handphone Huawei P10 Plus
Tapi kalau nak minta tolong awak yang belikan memang awak tak mampulah
Mampu tengok boleh la.

Asalnya dia nak beli untuk dia je (My Husband)
Tak sampai hati katanya.
So, dia belikan lagi satu untuk awak
Orang tua kata rezeki jangan ditolak musuh jangan dicari.
So, awak terima dengan hati yang sangat gembira
Terharu sebenarnya.

P/S : Serius kamera dia sangat cantik. Untuk maklumat lebih lanjut korang boleh google sendiri...



MENAWAN BUKIT BEREKEH @ BUKIT BOTAK

Assalammualaikum
Hari Sabtu lepas awak bersama - sama rakan pejabat telah menawan Bukit Berekeh @ dikenali juga dengan Bukit Botak di Sungai Siput, Kuala Kangsar.
Seawal jam 2.30 pagi awak telah bangun untuk menyiapkan sarapan pagi iaitu sandwich untuk team hiking pada pagi itu.

Jam 4.00 pagi awak bersama husband telah bertolak dari Bagan Serai dan terus ke Masjid Bawong, Sungai Siput. Sampai di masjid pada pukul 6.00 pagi awak bersama - sama rakan yang lain telah berjemaah solat subuh di Masjid Bawong.

Dari Masjid Bawong boleh lihat 5 puncak Bukit Berekeh. Kalau kita hendak mendaki sampi ke puncak mestilah kena melalui 5 bukit tersebut.

5 bukit yang mesti di daki untuk sampi ke puncak
Rasa nak balik je time ni bila tengok bukit - bukit tu.

Team hiking.
Muka gembira sebelum hiking
Masing - masing bersemangat

Kitaorang mula mendaki pada jam 7.00 pagi. Masing - masing rasa excited dan bersemangat. Memandangkan awak perempuan sorang yang join hiking kali ini, makanya husband awak pun terpaksa untuk berhiking juga.Hahahhaha. Sebenarnya kena paksa dengan bos...

Bagi perjalanan mendaki dari kaki bukit untuk sampai ke puncak bukit yang pertama memakan masa lebih kurang 1 jam. Bagi kami yang mula - mula berjinak dalam aktiviti macam ni pendakian kami adalah lebih kurang 2 jam. Sebabnya terlampau banyak sangat R & R.

Di puncak bukit yang pertama, memang sangat mencabar dan matahari pula mula nak terbit.
Awak terpaksa memakai topi bagi menghindari terik panas matahari.

Walau apa pun yang terjadi kami tetap bersama
Syabas la kepada En. Hubby  & 'the geng 'walaupun terpaksa sampi juga ke puncak bukit ke-3

View yang cukup indah
Walaupun penat mendaki tetapi kami telah dibayar dengan pemandangan yang sangat cantik.
Permandangan yang cantik hanya dapat dilihat dengan mata sendiri sahaja.



Puncak bukit ke-3 yang harus didaki lagi
Mangai memang gayat. Ketaq lutut bila awak pandang ke bawah.

Photoshot gile - gile kitaorang time ni
Maklumlah ada photograper bertauliah

Dating sat sambil melihat keindahan & kehijauan pokok yang sangat memukau


Nampak macam sejuk
Tapi sebenarnya sangat panas

En. Hubby yang di paksa hiking.
Dalam hati, ini mungkin yang terakhir untuk dia berhiking.

Tahniah....
Sebab berjaya menawan Bukit Berekeh
Diaorang saja yang dapat menawan

Kami berempat memang give up dah..walaupun berjaya sampai ke 
puncak yang ke-3 pengalaman yang tidak akan kami lupakan dan akan sentiasa tersemat dihati.

P/S : Sesiapa yang nak hiking di Bukit Berekeh @ Bukit Botak dinasihatkan hiking pada awal pagi. Sebabnya memang panas terik la kat atas puncak tu. Nak stay lama - lama kat puncak pun rasa membahang.















LinkWithin

Related Posts with Thumbnails