Pengikut

Khamis, 5 Mei 2011

Kisah Si Pahala dan Si Dosa

Pahala vs Dosa.. Saper Yang Menang..??

Dosa :ko taw,senang je manusia nak dapat aq..

Pahala :Oh ye?Buktikan..

Dosa :ye la,sape tak suka zina?lelaki mana tak suka tengok perempuan bogel?Bila dorang tengok suma tu,dorang dapat aq la..

Pahala :Oh ye?Tapi,macamana nak dapat tengok pompuan bogel tu?

Dosa :senang je,bukak tenet or sms je awek die,then cakap , “if u love me,give me all u have..if u don’t want,we break!” Kompom pompuan tu bagi nye lah!

Pahala :Oh ye?Nak main tenet or mesej tu,kene pakai apa?

Dosa :duit la,samdol betul la ko ni..

Pahala :Oh ye?Nak dapat duit wat camna?

Dosa :Lor,kene usehe la..Mencuri ke,merompak ke,ayat awek ke..Tu pon tak taw?

Pahala :Oh ye?Susah la camtu..

Dosa :Kenapa lak?Susah ape nye..Senang je,masok umah orang then curi duit..ala,curi duit mak sendiri pok ok dowh!

Pahala :Oh ye?Kalo kene tangkap polis?

Dosa :Sendiri tanggung la..nak zina sangat..

Pahala :Oh ye?Kalo camtu,aq lagi senang la dorang nak dapat..

Dosa :Nape lak?

Pahala : Dorang takyah guna duit untuk dapat aq..

Dosa :uso da to itte yo..Joe (pls don’t lie..Joe)

Pahala :betul,tak tipu lansung..Ok,katakan sorang budak,nama dia akmal,duduk di tingkat 8..Die dengar azan,die ambil wudhu’ n turun ke surau..Ko taw ape yang die dapat dengan hanya berjalan kaki ke surau?

Dosa :dapat ko la kot..

Pahala :Haaa,pandai!!! Die dapat aq,die tolak ko n die nye martabat naik satu..hebat dowh..

Dosa :ala,tapi die kene amik wudhu kan?Nak amik wudhu kene ade air,nak ade air kena ade duit..same lah ngan aq..hahaha

Pahala :Uish,tak same dowh…Katekan takde air,die gune debu pun boley!

Dosa :Uso!!(tipu)

Pahala :Betul,tu namenye tayammum,ko tak taw ke?Dasar dose.

.Dosa : Dose,dose jangan sebut..Tak baik..

Pahala :n ko taw,susah dorang nak dapat ko selagi aku ade..

Dosa :ape maksud ko?

Pahala :katakanan dorang wat sesuatu yang patut dapat ko..zina ke..tikam orang lain sampai mati ke.. Malaikat tak akan terus tulis dalam buku yang dorang dapat ko..Malaikat tunggu sampai kali ke 10,kalo die x tobat,barulah die ditulis yang die dapat ko..tapi tu pun 1 je..susah..andaikata die wat salah 9 kali.. nak wat kali ke 10,die insaf..die tak dapat ko pon,die dapat aku..wek!!!

Dosa :em..betoi2..

Pahala :lain lak ngan aq..andaikata die wat baik 1,die dapat aq secara pukal..die dapata aq,ayah aku,adik aku,mak aku,mak su aku..ahhhh,die dapat sume!

Dosa :jangan blagak la weh,buktikan

Pahala :mana taknya,Allah sentiasa gandakan kebaikan yang manusia wat..contohnye,die bace quran..die bace quran tu da dapat 1 pahala,setiap huruf yang dibace pun dapat pahala,jika ada yang mendengar,die dapat pahala lagi…..huhuhuh…andaikata Allah wat populasi aku ni limited,memang pupus la..haahha

Dosa :logik2..

Pahala :Tapi senanye,aq bingung…

Dosa :apsal lak?

Pahala :walopon aq senang dorang nak dapat,dorang lebih minat ko dari aq..

Dosa :ye la,sebab sume bende yg dapat aq,nikmat dowh…n sume bende nak dapat ko, sumenye booooooorink!

Pahala :senanye,takdela borink sangat..tapi musuh dorang,setan yang bisik dot kate borink…

Dosa :logik2..Betul,jalan untuk buat kebaikan terlalu banyak tapi kita yang menyusahkannya..Dan angkara kita juga, jalan itu berbelit-belit dan kita pening,lantas kita pilih jalan senang dan mengasyikkan,kita pun pilih jalan ke neraka..Ya,jalan yang nampak senang dan nikmat di mata kasar namun pada hakikatnya,mengundang seribu satu nestapa…

P/S:: hakikatnya kedua-duanya boleh menang..Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri.. sama ada mahu pahala atau dosa.. (^,^) Oleh itu,, pilihlah yang "hakim" suka..

2 ulasan:

  1. Salam Mala,
    seronok baca dosa pahala ni bertekak.
    Tapi betul la, pahala senang nak dpt tapi dosa jugak dicari.

    BalasPadam

THANKS FOR COMMENT...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails